♥ Vehnäpatongit

Nukuin tosi huonosti tukkoisuuden takia, joten päätin nousta suosiolla ylös noin viiden tunnin yöunien jälkeen. Koristelin ja pakkasin tiramisun valmiiksi, join muutaman kupin kahvia ja päätin leipoa taas muutaman patongin. Kesällä hankkimani patonkipellit ovatkin olleet ahkerassa käytössä viimeaikoina. On kivaa ilahduttaa muita itse leivotuilla leivillä :-)


4 vehnäpatonkia
5dl kädenlämpöistä vettä
2tl suolaa
1tl sokeria
1pss kuivahiivaa (11g)
luomuvehnäjauhoja
5dl hiivaleipäjauhoja
1dl oliiviöljyä

1. Sekoita keskenään vesi, suola, sokeri ja 5dl hiivaleipäjauhoja - joihin on sekoitettu pussillinen kuivahiivaa.
2. Sekoittele muutama minuutti ja lisää vehnäjauhoja sen verran että taikinaa saa vaivattua. En yleensä mittaa käyttämiäni jauhomääriä leipätaikinoissa, vaan lisään niitä juuri sen verran että taikinaa pystyy hyvin käsittelemään ja vaivaamaan käsin.
3. Lisää oliiviöljy ja vaivaa taikinaa vähintään kymmenen minuuttia. Kohota kulhossa liinan alla puoli tuntia, painele kohonneesta taikinasta ilmat pois ja kohota toiset puoli tuntia. Jaa kaksi kertaa kohotettu taikina neljään osaan ja muotoile patongeiksi.
4. Kuumenna uuni +225 asteeseen, kohota patonkeja liinan alla, tee halutessasi muutamat viillot ja kaada uunin pohjalle 1dl vettä samalla kun laitat patongit uuniin.
5. Paista patonkeja noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen ja kuori tuntuu rapealta :-)



Huomaa kyllä hartioissa asti, että tällä viikolla on tullut taikinoita vaivattua! Oon tehnyt aina kaikki pulla- ja leipätaikinat käsin, joten etenkin nyt lähiaikoina oon alkanut unelmoimaan omasta yleiskoneesta. Miten kivaa olis laittaa marenkivaahto vatkautumaan vaaleanpunaiseen KitchenAidiin tai pyörittää litran pullataikina Kenwoodilla. Voi vitsit! Taidankin tietää mitä toivon tänä vuonna joulupukilta ;-)

7 kommenttia

  1. Vau, en ole kuullutkaan patonkipelleistä! Näyttävät tosi herkullisilta patongeilta. Laitatko siis sen veden ihan uunin pohjalle vai pellin pohjalle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patonkipellit on tosi käteviä! Olin meinannut jo pitkään tilata sellaisen netistä, mut sit löysinkin noi yli puolet halvemmalla kaupasta ja oli pakko ostaa :-) Ja vesi kaadetaan siis suoraan sinne uunin pohjalle :-)

      Poista
  2. Hyvän näköiset patongit!:) Voi että, viikolla juuri menin yhdessä kaupassa patonkipeltien ohi, mutten jäänyt niitä sen paremmin katsomaan. Olisi varmaan kätevät.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä toi pelti on tosi kätevä! Pitää patongit niin hyvin muodossaan :-)

      Poista
  3. Kiitos erittäin hyvästä patonki reseptistä!!

    VastaaPoista
  4. Komeat pötkylät, kerrassaan.

    Suosittelen kyllä KA:ta on se aika ässä taikinoiden kanssa. Tekee ihan mielettömän hienon sitkon.
    Kirjoita joulupukille vaan!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! ♥