ILLANVIETTO PERHEEN KANSSA

Sain vihdoinkin kerättyä kasaan kuvat illanistujaisistamme joita vietimme ennen veljeni ulkomaille muuttoa. Mulla oli hirveästi ideoita tarjoilujen suhteen, halusin ainakin paljon juustoja tekemäni viikunahillon ja mustaherukkahyytelön kanssa. Kuin tilauksesta sain Arla Ingmanilta muutaman lahjakortin käytettäväkseni ja vietin valehtelematta varmaan tunnin siinä juustohyllyllä lukemassa etikettejä ja valkkaamassa levitteitä ja juustoja. Suunnittelin siis tarjoilut itse, mutta valmistimme ne porukalla hyvän musiikin ja viinilasillisten kera. Lopulta pöytä olikin niin täynnä herkkuja, että hyvä kun mahduttiin lautasiemme kanssa syömään sen ääreen :-)


 MENU
 Kreikkalaisittain maustetut kanavartaat
Bulgursalaatti
Päärynä-sinihomejuustosalaatti
Paljon herkullisia juustoja, levitteitä & salamia
Itse leivottua patonkia, parmesantikkuja sekä luumunappeja
Erilaisia keksejä & pipareita
Viikunahilloa, mustaherukkahyytelöä, viinirypäleitä
Viiniä, kermalikööriä sekä jäävettä
Vaniljajäätelöä ja banaanikastiketta kauraveneessä







Juustoja oli kiva maistella, koitimme keksiä kaikkia erilaisia makuyhdistelmiä ja onnistuimme luomaan ihania makuja! Viikunahillo, viinirypäleet, mustaherukkahyytelö, salami ja päärynäinen salaatti maistuivat super herkullisilta juustojen kanssa. 
Voin paljastaa, että tämä (Wästgöta Kloster Svart) juusto taisi loppua ensimmäisenä, tuon savujuuston lisäksi ;-)  Nyt yritän sinnikkäästi säästellä toista lahjakorttia Joulua varten, mulla on muutama idea ihania macarons-leivoksia ja juustoisia herkkuja varten :-)

Juustot ja levitteet saatu Arla Ingmanin kautta.

♥ Perunaleivokset

Isänpäiväksi tein näitä suklaisia, herkullisia ja todella täyteläisiä pieniä rommileivoksia. Tutustuin perunaleivoksiin koulussa ja nää on kyllä tosi hyviä! Koulussa vaan oikean rommin tilalla käytettiin aromia, mutta mielestäni niitä yhdistämällä saa parhaan lopputuloksen. Muutama tippa aromia ja loput kunnon rommia! Mä tykkään eniten noista suklaakuorrutteisista, mutta pelkästään suklaanomparelleissakin pyöritellyt olivat oikein hyviä.

Perunaleivokset
4 munan kääretorttupohja (ohje alempana)
1dl tomusokeria
0,7dl tummaa kaakaojauhetta
2-3rkl vadelmamarmeladia
100g pehmeää voita
0,5dl rommia
1dl rouhittua suklaata

Lisäksi tarvitset:
Suklaata dippailuun
Nomparelleja & kaakaojauhetta koristeluun
Pieniä leivosvuokia

1. Murustele jäähtynyt kääretorttupohja kulhoon, sekoita joukkoon marmeladi ja pehmeä voi.
2. Lisää tomusokeri, kaakaojauhe, rouhittu suklaa ja iso loraus rommia tai rommiaromia maun mukaan.
3. Sekoita massa tasaiseksi ja laita hetkeksi jääkaappiin. Pyörittele massasta pieniä palloja, joita kannattaa kohmettaa jonkin aikaa jääkaapissa/pakastimessa ennen seuraavaa vaihetta.
4. Sulata levy suklaata vesihauteessa tai mikrossa ja dippaile kohmettuneita leivospalloja sulastetussa suklaassa, koristele nomparelleilla ja laita vaikkapa leivinpaperin päälle pellille ja kylmään kovettumaan. Leivokset voi koristella  pyörittelemällä kaakaojauheessa, suklaaströsseleissä tai syödä ihan sellaisenaan.



Kääretorttupohja
4 kananmunaa
1,5dl sokeria
0,7dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
4rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5tl leivinjauhetta

1. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, sekoita varovasti nostellen kuivat aineet vaahdon joukkoon.
2. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille ja paista +200 asteessa 7-10 minuuttia.





Näihin voi hyvin käyttää kaikki kakkupohjien jämät, murustetut pikkuleivät, hillot ja voikreemit. Kannattaa antaa leivosten tekeytyä jääkaapissa 1-2 päivää, (aina pitää muutama syödä jo tekopäivänä) jolloin nämä ovat vielä herkullisempia makujen tullessa paremmin esiin.

Nätisti pakattuna nää olisivat ihana lahja makean ystäville, yksi tällainen riittää helposti viemään makeanhimon..  ainakin hetkeksi :) 

♥ Kotona

Lauantai-ilta, kaupassa käyty ja Maunon kanssa ulkoiltu. Keittiössä soi bassoradio ja isossa kattilassa porisee isoveljeni innoittamana tsekkiläinen lihakeitto. Tunsin lämpimän olon sisälläni istuskellessani keittiössä kynttilän valossa syöden pipareita homejuustolla, pöydällä höyryävä glögimuki rusinoiden ja manteleiden kera. Koira makasi jaloissa ja poikaystävä hääräsi hellan ääressä (vieläpä ilman paitaa) tuoden välillä lusikallisen keittolientä, perunaa tai porkkanaa naamani eteen "maista onks hyvää"- lausahdusten saattelemana.

Olen tänään siivoilun ohessa vähän sisustanutkin ja huomenna päivänvalossa voisin vähän kuvailla kotia taas pitkästä aikaa. Tässä kuitenkin nyt muutamia aiemmin napsimiani pieniä yksityiskohtia kodistamme :-)


Ihastuin tän kauniin kuvan väreihin ja tää oli pakko saada kehyksiin. Puiset kehykset, pieni maalausteline ja kultainen tähtinauha kirppikseltä.


Monkin lehdestä leikattu kuva, josta tuli myös taulu :-)


Pala olohuoneemme nurkkaa sekä päivällä että illan hämyssä. Kuvissa myös kultaköynnös, josta olemme kovin ylpeitä. Kasvaa nimittäin jo kolmatta vuotta olkkarissamme ja se on iso saavutus se ;-)


Sohvan yläpuolella olevat Bob Marleyt painoin joskus kahdeksan vuotta sitten opiskellessani taidekoulussa. Tarkoitus oli siis painaa tuo kuva kangaskassiin, nämä olivat vain koevedoksia valkoiselle pahville, säkkikankaalle ja piirtoheitinkalvolle. Nämä kuitenkin päätyivät roskakorin sijaan seinälleni jo ensimmäiseen omaan asuntooni :-)


Puinen lokerikko on jo vähän vanhempi kirpputorilöytö. Koloihin mahtui juuri sopivasti pitsikuvioidut tuikkukupit.


Tää keittiön hyllykkö on vanhempieni luota. Tykkään tosi paljon äidin tyylistä sisustaa mielikuvitusta käyttäen. Paljon kekseliäitä ideoita ja pieniä yksityiskohtia :-)

Nyt lasillinen hyvää punaviiniä ja pian myös pitkän kaavan mukaan tehtyä lihakeittoa, tuoretta persiljaa ja patonkia.  
Mukavaa lauantai-iltaa!

♥ Vuohenjuusto-sienipiiraat

Huomasin just, että nää pienet piiraat oli vahingossa unohtuneet jonnekkin luonnosten joukkoon ja oon siis kokonaan unohtanut julkaista tämän reseptin. Näitä tein joskus syksyllä kun halusin tarjota vieraillemme jotain itse tehtyä kaapista löytyvistä aineksista. Mun mielestä on mahtavaa loihtia uusia ruokia ja leivonnaisia etsimällä keittiön kaapeista raaka-aineita ja suunnitella niistä herkkuja ilman kauppareissua.



1 iso piiras tai 6 pientä piirasta

Pohja
100g voita
2dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
(kourallinen raastettua parmesanjuustoa)
2-3rkl kylmää vettä

1. Valmista pohja nyppimällä 100g voita ja 2dl jauhoja murumaiseksi seokseksi.
2. Sekoita joukkoon parmesan-raaste, suola ja kylmä vesi. Parmesania laitoin ihan huvikseni kun sitä sattui olemaan, onnistuu siis ilmankin.
3. Pyörittele taikina palloksi ja painele pienten voideltujen piirasvuokien/ison vuoan pohjalle.
4. Esipaista pohjia +180 asteessa viitisen minuuttia.

Täyte
2 munaa
2dl kermaa
tuoreita herkkusieniä
200g vuohenjuustoa
mustapippuria & suolaa
öljyä/voita paistamiseen

1. Pilko pieni rasiallinen tuoreita herkkusieniä, paista hetki pannulla ja mausta suolalla ja mustapippurilla.
2. Sekoita kerma, kananmunat ja hieman mausteita erillisessä kipossa.
3. Murustele vuohenjuusto esipaistetun piirakkataikinan päälle, lisää freesatut herkkusienet ja lopuksi kermamunaseos.
4. Paista +190 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.
5. Tarjoile lämpimänä salaatin kera.
 
 
Nämä ovat todella helppotekoisia ja näihin voi soveltaa täytteitä mielensä mukaan. Ajattelin tehdä lähiaikoina feta-punasipulipiiraita ja ehkä myös sellaisia joissa voisi olla päärynää ja sinihomejuustoa. Olisivat varmaan herkullisia glögin kanssa!

RAKKAITA

Oon uskaltanut syödä jo vähän muutakin kuin puuroa ja mehukeittoa, joten loppuviikko on pitänyt sisällään aika paljon herkuttelua hyvässä seurassa. Isoveljeni tosiaan muutti ulkomaille, joten olihan meidän läksiäisten lisäksi vietettävä vielä yhteinen ilta itsetehtyjen hot dogien ja sol-oluen kera :-) Tulee kyllä kova ikävä veljeä ja hänen iloista olemustaan, super herkullisia kokkailuja unohtamatta. Toivottavasti pääsemme viimeistään keväällä vierailemaan viimeinkin yhdessä asuvan upean pariskunnan luona, odotan innolla! Oon todella kiitollinen rakkaasta perheestäni ja siitä että saadaan viettää paljon aikaa yhdessä. Tästä lähtien taitaa myös skype olla osa meidän arkea :-)

Lauantai-iltaa vietettiin muun perheen kesken ja tehtiin pitkästä aikaa itse pizzaa. Samalla muistin taas, miten hyviltä tuoreet herkkusienet maistuvat pizzan päällä, nam! Ei muuten paljoa jäänyt seuraavalle päivälle ;-) Tänään aamu perinteisesti isänpäivän aamiaisen merkeissä: kolmioleipiä, perunaleivoksia, kahvia, tuoremehua ja kuohuviiniä. Koko sunnuntai kului mukavasti oleillen ja tultiinkin vasta hetki sitten kotiin mukana rasiallinen maailman parasta isänpäivän lasagnea.


Tuntuu, että viikonloppu meni tosi nopeasti ohi kun lauantainakin oli töitä. Huomenna alkaakin jo uusi viikko, ja mun tavoite olisi löytää itselleni lämmin talvitakki. Ajattelin aloittaa etsinnän kirpputorikierroksella, toivottavasti sopiva löytyy. Nyt rakkaan kanssa viettämään loppuiltaa sohvalle glögimukin kera ja Maunoa rapsutellen :-)

♥ Hedelmäinen kaurapuuro

Nyt on kyllä todella kurja olo. Kerroinkin jo aiemmin kipeytyneestä ranteestani, johon sain kuurin tulehduskipulääkkeitä. Yli viikon jatkuneiden vatsakipujen takia oli pakko mennä lääkäriin. Kipu ylävatsassa on välillä ollut niin kova, että on vaan pakko käpertyä peiton alle itkemään ja yrittää kestää. En tullut edes ajatelleeksi, että jostain tällaisesta voisi olla kyse. Lääkärin määräämät lääkkeet olivat aiheuttaneet mulle jonkinlaisen vatsahaavan :-(

Alemmassa kuvassa näette mun tämänhetkisen ruokavalioni. Puuroa, piimää, jogurttia, viiliä, banaania, paljon vettä ja vatsansuojalääkkeitä. Veljeni on tehnyt mitä herkullisimpia hedelmäpuuroja, joista otin vähän mallia ja yks ilta keitettiin mulle iso kattilallinen tätä herkkupuuroa. Otin kuvat vaan nopeasti puhelimella, siksi ovat noin epätarkkoja.


Hedelmäkaurapuuro
1l soijamaitoa
4dl luomukaurahiutaleita
ripaus suolaa
1-2 banaania
100g kuivattuja aprikooseja
200g kuivattuja viikunoita
rusinoita
ripaus sokeria

1. Pilko viikunat ja aprikoosit pieniksi paloiksi. Laita pieneen kattilaan vajaa desi vettä, ripaus sokeria ja pilkotut hedelmät. Keittele seosta hetki, lisää sekaan kourallinen rusinoita ja ota kattila pois liedeltä.
2. Kuumenna soijamaito kiehuvaksi, lisää joukkoon kaurahiutaleet ja keittele miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Mausta suolalla.
3. Sekoita joukkoon aprikoosi-viikuna-rusinaseos ja pilko vielä puuron sekaan 1-2 banaania.
4. Nauti kylmän maitolasin kera! :-)


Kieltämättä alkaisi jo tehdä mieli jotain kunnon ruokaa. Nää puurot ja jogurtit alkaa jo vähän kyllästyttää. Toinen mitä todella kaipaan on aamukahvi! Onneksi tänään vatsakipu on ainakin hetkellisesti hieman helpottunut ja niitä pahimpia kouristuksia ei ole ollut ollenkaan. Huomenna olisi tarkoitus viettää veljeni läksiäisiä ja ajattelin kokeilla josko vatsani kestäisi edes pienen määrän juustoja, bulgursalaattia (ilman tomaattia) ja patonkia :-)

Nyt kauppalapun kirjoittelua viljajogurtin kera ja sitten pienet päikkärit, jotta jaksaisin lähteä kauppaan ostamaan tarvikkeita huomista varten. Toivotaan että vatsansuojalääke tekee tehtävänsä ja pääsen taas pian kokkailemaan ja syömään normaalisti.
Kivaa viikonloppua!