♥ Vaivaamaton kauraleipä

Saanen esitellä: Vaivaamaton kauraleipä. Se on helppotekoinen, sillä taikinaa ei tarvitse vaivata ollenkaan. Kunhan vain maltat odottaa taikinan kohoamista seuraavan vuorokauden puolelle, pääset nauttimaan herkullista leipää jossa on todella rapea kuori :)


Vaivaamaton kauraleipä
4dl kädenlämpöistä vettä
herneen kokoinen nokare tuorehiivaa
2dl vehnäjauhoja
2dl täysjyvävehnäjauhoja
2dl kaurahiutaleita
2tl suolaa
loraus oliiviöljyä

Lisäksi tarvitset: leipäkori tai vaikkapa iso paistinpannu, jauhoja, leivinliina ja kannellinen pata.

1. Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää kaikki loput ainekset. Sekoita vain sen verran, että ainekset sekoittuvat kunnolla. Taikinaa ei vaivata ollenkaan.
2. Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön noin 16 tunniksi.
3. Kaada taikina huolellisesti jauhotetun työtason tai pöydän päälle. Ripottele taikinan päälle jauhoja, painele taikinaa käsin ja kääntele taikinan reunoja samalla sisäänpäin.
4. Ota esille puhdas leivinliina ja asettele se esimerkiksi leipäkorin tai ison paistinpannun päälle. Ripottele liinan päälle runsaasti jauhoja ja asettele taittelemasi leipä liinan sisälle kohoamaan vielä 2 tunniksi.
5. Laita pata ilman kantta uuniin ja kuumenna uuni +225 asteeseen. Kaada kohonnut leipä leivinliinan sisältä suoraan kuumaan pataan ja laita kansi päälle.
6. Paista leipää padassa kannen alla puoli tuntia, ota kansi pois ja paista vielä noin 15 minuuttia tai kunnes leipä on kauniin värinen ja kuori on rapea.

Jos käytät tuorehiivan tilalla kuivahiivaa, on hiivan määrä noin 1/4 tl eli todella vähän. Sekoita kuivahiiva jauhojen sekaan ja lisää neste vasta sitten.


Vitsi tästä leivästä tuli hyvää! Yks parhaista iltapaloista on kyllä ehdottomasti vasta leivottu leipä ja kattilakaakao. Tätä leipää aion varmasti tehdä uudestaankin ja vielä monta kertaa! Mulla ei ole ollenkaan yleiskonetta ja pikkasen kyllä helpottaa leivän leipomista se, että ei tarvitse vaivata ollenkaan käsin. Ja mun mielestä on hauskaa käydä vähän väliä kurkkimassa mitä taikinalle kuuluu, kun tekee tällaisia yön yli kohoavia ja kuplivia leipätaikinoita.

Mulla on tää ja huominen päivä vapaata ja oonkin siivonnut ja puunannut kotia koko päivän. Avasin kaikki ikkunat ja ihana raikas ilma täytti koko huushollin. Järjestelin tavaroita ja kaivoin mun joululaatikonkin esiin. Päätin että saan laittaa joulujuttuja kunnolla esiin vasta sitten, kun koti on putipuhdas. Eli se menee varmaan huomisen puolelle, niin kuin lattioiden pesukin. Nyt ripustan vielä yhden koneellisen pyykkiä ja sit lähden ostoksille kohti keskustaa :)

8 kommenttia

  1. Hyvältä vaikuttaa, sanoit että voi käyttää mitä jauhoja tahansa? Siis jopa skipata vehnäjauhot? Olen vissiin vähän allerginen vehnän gluteenille, niin mielelläni jättäisin sen pois..mutta mitä siis tilalle? Ruista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noo varmaan melkein mitä tahansa! Suurin osa pataleipien ohjeista on sellaisia, joissa käytetään ainoastaan vehnäjauhoja ja mä tykkään laittaa sekaan muitakin jauhoja ja hiutaleita. Eli voi käyttää oman makunsa mukaan esim. pelkästään vehnäjauhoja tai sekoitella mukaan mitä jauhoja ja hiutaleita haluaakaan. Myös gluteenittomat jauhot käy tähän :-)

      Ruisjauhoja en ole kokeillut, mutta nyt alkoi kiinnostamaan miten ne toimis joten pakko varmaan testata :-)

      Poista
    2. Mä en oikein osaa vielä käyttää niitä gluteenittomia jauhoja tai soveltaa niiillä niin helposti kuin normi jauhoilla. Yritin kerran jotain ohjettaa muuttaa niin siitä taikinasta tuli ihan kovaa? Niitä jauhoi pitää varmaankin laittaa vähemmän kuin ohjeessa olevia esim. vehnäjauhoja kun ne ei tee sitä sitkoa tai jotain.. Ehkäpä noita pähkinäjauhoja vois käyttää tähän leipäänkin ;)

      Poista
    3. Mä voisin laittaa myös gluteenittomien leipien ohjeita tänne, niitä kun on tullut välillä leivottua ja ovat onnistuneetkin hyvin :-) Gluteenittomissa taikinoissa kannattaa käyttää psylliumia, se helpottaa huomattavasti taikinan käsittelyä, se tuo taikinaan sitä kaivattua sitkoa ja sen avulla gluteenittomat pullat ja leivät onnistuu paremmin. Hasselpähkinäleipiä tai sämpylöitä olen ajatellut kokeilla, laitan reseptin tänne jos ne onnistuu.. :-D

      Poista
  2. No, tuotahan pitää kokeilla : )
    Toinen asia: miten sinä saat nuo kuvat aseteltua noin hienosti rinnakkain?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla! :-)

      Noi kuvat on kollaaseja, jotka teen Picasa-kuvanmuokkausohjelmalla :-)

      Poista
  3. Kuuluuko taikinan jäädä tosi löysäksi aluksi vai pitääkö niitä lisätä ennen astiassa kohotusta? kyselee kotiäippä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä taikina on tosi löysää! Kannattaa tosiaan jauhottaa pöytä hyvin, kaataa taikina keskelle ja ripotella jauhoja vielä reilusti päälle. Sit vaan käännellään taikinaa jauhoisin käsin, kunnes se muistuttaa vähän enemmän leipää ;-) Sen jälkeen kohotus liinan alla ja uuniin! Mäkin pelästyin vähän aluksi kun leivoin tätä, et se koko taikina levii keittiön pöydälle. Mut sit kun vaan laittoi reilusti jauhoja niin taikinaa pystyi käsittelemään hyvin. Ja lopputulos oli pienen vaivan arvoinen! Toivottavasti onnistuu :-)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥