Juustosämpylät

Tänään heräsin jo kuudelta ja lähdettiin heti Maunon kanssa ulos seikkailemaan. Oli ihanaa kävellä hiljaisilla kaduilla ja etsiä uusia reittejä hengittäen raikasta ilmaa. Kotiin tultuamme keitin kahvit ja aloin tekemään sämpylätaikinaa. Päätin tehdä juustosämpylöitä, joiden kohotessa kirjoittelin muutamia sähköposteja.  Sämpylät ovat melko pieniä, joten niitä tuli kaksi pellillistä. Söin just yhden sämpylän ja näistä tuli kyllä hyviä! :)



Juustosämpylät 14 pientä sämpylää
2dl vettä
1dl maitoa
6dl vehnäjauhoja
1/2 pss kuivahiivaa
0,5tl sokeria
0,5dl rypsiöljyä
1,5tl suolaa
2-3dl juustoraastetta

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi ja maito sekä hippunen sokeria taikinakulhoon. Lisää joukkoon vehnäjauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Vaivaa taikinaa huolellisesti, jotta saat aikaan hyvän sitkon.
2. Lisää lopuksi öljy sekä suola ja jatka taikinan vaivaamista vielä muutaman minuutin ajan.
3. Kaada valmis taikina jauhotetulle pöydälle, peitä liinalla ja anna kohota 1 tunnin ajan.
4. Paloittele kohonneesta taikinasta noin 50g paloja tai jos käytössä ei ole vaakaa, jaa taikina 10-14 tasakokoiseen palaan riippuen siitä minkä kokoisia sämpylöitä haluat.
5. Pyörittele palat sämpylöiksi, voitele vedellä ja paina kevyesti juustoraasteeseen. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kohota liinan alla vielä noin puoli tuntia.
6. Paista sämpylöitä +225 asteessa 15-17 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kultainen.

Vinkkejä!
Sämpylät eivät mahdu yhdelle pellille, joten voit laittaa tokan pellillisen sämpylät hetkeksi lautaselle ja jääkaappiin heti muotoilun jälkeen. Anna sämpyläiden olla jääkaapissa noin 15 minuuttia, jonka jälkeen ne kastellaan vedellä, painellaan juustoraasteeseen ja laitetaan kohoamaan. Näin toka pellillinen ei kohoa liikaa, kun sämpylät ovat hetken aikaa kylmässä.

Kaada noin puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin. Päästä höyryt pois noin 10 minuutin kohdalla avaamalla varovasti uunin luukkua.

Nyt takas hommiin. MUKAVAA VIIKONLOPPUA!

4 kommenttia

  1. Nam, kuinka ihanan näköisiä sämpylöitä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja ihania nämä ovatkin! Muutamat matkasivat pienessä paperipussissa vanhempieni mukaan ja loput jäi kotiin syötäväksi :)

      Poista
  2. Hei apua nää näyttää hyviltä!! Menee testaukseen :>

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nää on hyviä! Söin just aamupalaksi yhden ja enää on vain muutama jäljellä :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥