Neljän viljan sämpylät

Makeiden herkkujen jälkeen tarjolla olisi helppo ohje, jossa sämpylöitä ei tarvitse pyöritellä ja muotoilla käsin. Kohonneesta taikinasta leikataan vaan ronskisti suunnilleen tasakokoisia paloja ja sämpylät asetellaan vielä hetkeksi pellille kohoamaan ennen paistoa. Tällaiset sämpylät ovat mieleeni juuri sen takia, että yksi vaihe jää kokonaan pois. Ja sitäpaitsi onhan se nyt jännää kurkkia uunin luukun takaa minkä muotoisia sämpylöistä lopulta tulee.




Neljän viljan sämpylät 8kpl
3,5dl kuumaa vettä
3dl neljän viljan hiutaleita
1tl hunajaa
n.4dl vehnäjauhoja
2/3pss kuivahiivaa
5rkl oliiviöljyä
1tl suolaa

1. Mittaa kuuma vesi ja neljän viljan hiutaleet taikinakulhoon. Anna hiutaleiden turvota muutaman minuutin ajan niin että seos on kädenlämpöistä.
2. Lisää hunaja, 3 dl vehnäjauhoja sekä kuivahiiva ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
3. Lisää puolet oliiviöljystä ja jatka taikinan vaivaamista 3-5 minuuttia, jotta saat taikinaan hyvän sitkon. Lisää jauhoja tarvittaessa.
4. Lisää vielä suola ja loput oliiviöljyt. Jatka vaivaamista muutama minuutti ja kumoa valmis taikina jauhotetulle pöydälle tai tasolle. Käytä apuna jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin ja painele taikina tasaiseksi paksuksi neliöksi. Ripottele päälle jauhoja, peitä liinalla ja kohota 30 minuuttia.
5. Paloittele kohonnut taikina kahdeksaan suunnilleen saman kokoiseen osaan. Nosta sämpylät suoraan leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kohota liinan alla vielä noin 30 minuuttia.
6. Paista sämpylöitä +230 asteessa 25 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat saaneet hyvän paistovärin ja pinta tuntuu rapealta.

Vinkki!
Kaada puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin. Päästä höyryt ulos avaamalla uunin luukkua varovasti 15 minuutin kohdalla. 

Paketti luomu neljän viljan hiutaleita sisältää täysjyväruista, täysjyväkauraa, täysjyvävehnää sekä täysjyväohraa. Mun piti tosiaan aamulla keittää hiutaleista puuroa, mutta päätinkin sen sijaan leipoa sämpylöitä. Oli muuten hyvä päätös!



Mitähän sitä sitten seuraavaksi leipoisi? Pieni innostus on taas päällä.. kuka tulee syömään? :)

2 kommenttia

  1. Ihania sämpylöitä, ihan varmasti testaan näitä!! :)
    ..ja oikein mielelläni tulen syömään & rapsuttelemaan ihanaa Maunoa!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos meinaat kokeilla, oli kyllä taas onnistunut taikina :) Olis oikeasti tosi kiva järjestää joku bloggaaja-tapaaminen! Veikkaan että siellä ei ainakaan ruoka ja puheenaiheet loppuis ihan heti kesken :D

      Poista

Kiitos kommentista! ♥