♥ Sienisämpylät ja pienet sienipiiraat

Sateinen päivä, tuoreet sämpylät tai suolainen piirakka ja pannullinen teetä. Siinä vasta hyvä yhdistelmä. Päätin yhdistää joukkoon vielä sienet, sillä pääsin mukaan Blogiringin ja Kauppapuutarhaliiton yhteistyöhön,  jossa ideana oli kehitellä jokin herkullinen resepti käyttäen kotimaisia viljeltyjä sieniä. Herkkusienien lisäksi kaupasta löytyi rasia luomuviljeltyjä siitakesieniä. Päätin käyttää näistä molempia ja leivoin herkkusienisämpylöitä sekä pieniä sienitäytteisiä piiraita.

NYT HERKUTELLAAN KOTIMAISILLA SIENILLÄ!




Tarjoile sämpylät sulatejuuston ja tuoreen oreganon kanssa ja syö joko sellaisenaan tai esimerkiksi keiton kanssa.

Herkkusienisämpylät 9kpl
3dl vettä
1tl hunajaa
1dl kaurahiutaleita
1dl tattarijauhoja
5-6dl vehnäjauhoja
2/3pss kuivahiivaa
2rkl oliiviöljyä
1,5tl suolaa
200g Suomalaisia viljeltyjä herkkusieniä
40g voita
tuoretta oreganoa
mustapippuria

1. Pilko herkkusienet pieniksi kuutioiksi ja paista kuumalla pannulla voin kanssa muutaman minuutin ajan. Rouhaise sekaan mustapippuria, ripaus suolaa ja muutama nippu tuoretta oreganoa. Kaada paistos taikinakulhoon.
2. Lisää joukkoon vesi, sen ei tarvitse olla kovin lämmintä jotta paistos jäähtyy hieman. Mittaa joukkoon myös hunaja ja kaurahiutaleet sekä tattarijauhot ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää kuivahiiva ja 4dl vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa voimakkaasti noin viiden minuutin ajan, jotta saat aikaan hyvän sitkon. Lisää jauhoja vaivaamisen aikana vielä 1-2 dl.
4. Mittaa lopuksi joukkoon suola sekä oliiviöljy ja vaivaa hetki. Kumoa valmis taikina jauhotetulle tasolle, peitä liinalla ja kohota 1 tunnin ajan.
5. Jaa kohonnut taikina yhdeksään saman kokoiseen palaan, pyörittele sämpylöiksi ja asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille.
6. Kohota sämpylöitä liinan alla 15 minuuttia ja paista +230 asteessa noin 25 minuuttia.

Vinkki!
Voit halutessasi koristella sämpylät herkkusieni-viipaleilla. Paina yksi viipale jokaisen sämpylän keskelle ennen paistoa. Sipaise viipaleen päälle kevyesti voita ja rouhi päälle mustapippuria.













Silppua piiraiden päälle hieman tuoretta kirveliä ja tarjoile lämpimänä joko sellaisenaan tai esimerkiksi salaatin kanssa.

Siitake-herkkusienipiiraat 6kpl
Sienitäyte:
100g Suomalaisia luomuviljeltyjä siitakesieniä
100g Suomalaisia viljeltyjä herkkusieniä
3 salottisipulia
mustapippuria
50g voita

1. Aloita piirakoiden teko valmistamalla täyte. Pilko sipulit ja sienet pieniksi kuutioiksi.
2. Sulata puolet voista pannulla. Kuullota sipulikuutiot pehmeiksi, lisää loppu voi sekä sienet.
3. Paista täytettä muutama minuutti, mausta mustapippurilla ja anna täytteen jäähtyä sillä aikaa kun valmistat taikinan.

Pohja:
150g voita
3dl vehnäjauhoja
1dl tattarijauhoja
1tl suolaa
3rkl kylmää vettä

1. Sekoita voi, jauhot ja suola murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi, sekoita ja pyörittele taikina palloksi.
2. Jaa taikina kuuteen saman kokoiseen osaan ja painele jauhoja apuna käyttäen pieniin piirakkavuokiin. Tee haarukalla pohjiin muutamia reikiä ja esipaista +180 asteessa 5-7 minuuttia.

Päälle:
1dl kermaa
1 muna
ripaus mustapippuria
40g emmentaljuustoa raastettuna
tuoretta kirveliä

1. Sekoita kerma, kananmuna ja ripaus mustapippuria pienessä kulhossa.
2. Jaa sienitäyte esipaistettujen pohjien päälle. Lisää jokaisen piiraan päälle pieni nippu silputtua kirveliä ja emmentalraastetta.
3. Kaada lopuksi kermamunaseos päälle, sitten vielä ripaus mustapippuria ja uuniin.
4. Paista piiraita +180 asteessa noin 25 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin paistovärin.

Vinkki!
Voit myös tehdä samoista aineksista yhden ison piiraan.

Nämä pienet piirakat olivat kivaa vaihtelua isommalle piirakalle. Sienitäyte, tuore kirveli ja emmentaljuusto olivat ihan älyttömän hyvä yhdistelmä. Taidan tehdä vielä sienirisottoa yli jääneistä sienistä ja myös kermainen sienipasta on houkutellut jo pidemmän aikaa. Hassua kun vielä muutama vuosi sitten en oikein pitänyt muista kuin herkkusienistä, mutta nyt menee jo monet monet muutkin sienet.

Ollaankos siellä sienten ystäviä? Vinkatkaa jotain hyviä sienireseptejä!

www.blogirinki.fi
Yhteistyössä Kauppapuutarhaliitto

4 kommenttia

  1. Voi nam mitä ihanuuksia!!! ♥ Molemmat näyttävät siis aivan todella hyvälle! :)

    Mun ehdoton lemppariohje jota teen aina uudestaan löytyy täältä:
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/09/rukiinen-suppilovahveropiirakka.html
    Pekoni sopii mielestäni todella ihanasti sienen kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Taru! Täytyypä käydä tsekkaamassa toi sun ohje, kuulostaa kyllä tosi hyvältä :)

      Poista
  2. Herkullista. Voisin haukata palasen ja toisen. Ihania kuvia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Muutama sämpylä päätyi pakkaseen, mut muuten on kaikki jo syöty! :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥