kotiliesi

31. tammikuuta 2014

♥ Helpot aamiaissämpylät

Mikä olisikaan parempaa kuin uunituoreet sämpylät aamiaispöydässä? Mä oon aamuvirkku ja saatan herätä viikonloppuaamunakin seitsemän aikoihin tekemään sämpylätaikinaa. Nyt halusin kuitenkin tehdä taikinan jo edellisenä iltana valmiiksi, jotta aamulle jäisi ainoastaan sämpylöiden muotoilu ja paisto.

Sämpylät voi halutessaan muotoilla pellille jo illalla ja laittaa jääkaappin kelmun alle yöksi. Aamulla sämpylät kohotetaan ja paistetaan normaalisti. Meillä vaan oli jääkaappi niin täynnä brunssitarvikkeita, ettei pelti olis varmaan edes mahtunut sinne niin tein sit vaan pelkän taikinan illalla :-D

Aamiaissämpylät 9 muhkeaa sämpylää
5dl kylmää vettä
1/3 pala tuorehiivaa (n.15g)
1,5tl suolaa
1tl luomuhunajaa
7dl sämpyläjauhoja
4-5dl täysjyvävehnäjauhoja
0,5dl oliiviöljyä

ILLALLA:
1. Mittaa kylmä vesi taikinakulhoon, murustele joukkoon hiiva ja sekoita kunnolla.
2. Lisää suola, hunaja sekä sämpyläjauhot ja sekoita tasaiseksi.
3. Lisää oliiviöljy ja lopuksi täysjyvävehnäjauhot. Taikina sää jäädä hieman löysäksi. Peitä astia kelmulla ja anna taikinan kohota yön yli jääkaapissa.

AAMULLA:
1. Ota taikinasta haluamasi kokoisia paloja, muotoile sämpylöiksi ja asettele leivinpaperilla vuoratulle pellille. Käytä apuna jauhoja, jotta taikina ei tartu käsiin.
2. Kohota sämpylöitä liinan alla noin puoli tuntia ja paista +225 asteessa 12-15 minuuttia.

Vinkki!
Nopeuttaaksesi sämpylöiden kohoamista: Laita pellillinen sämpylöitä liinan alla uuniin muutamaksi minuutiksi, kun uunissa on 40-50 astetta. Näin sämpylät saavat hieman lämpöä ja kohoavat nopeammin kun nostat ne takaisin lieden päälle.

Leivoin taikinasta yhdeksän isoa sämpylää, koska halusin saada ne mahtumaan yhdelle pellille. Mutta toki pienempiäkin sämpylöitä voi tehdä jos haluaa :-)

Ja leivän leipominen jatkuu! Tällä hetkellä patonkipelleillä kohoaa neljä pähkinäistä viikunapatonkia ja toinen patonkitaikina kohoaa liinan alla. Mulle tuli taas joku leivontainto ja soitin aamulla iskälle, että tuleeko hakemaan tuoreita patonkeja jos leivon. Tein sit vielä toisenkin patonkitaikinan, niin riittää viemisiä myös mummolle ja vaarille.

MUKAVAA VIIKONLOPPUA!

28. tammikuuta 2014

♥ Pannukakut mustikoiden ja hunajan kera

Lauantaiaamuna kokoonnuimme herkullisen aamiaispöydän ääreen. Tarjolla oli tuoreita sämpylöitä sekä lämpimiä rieskoja täytteineen, munia ja pekonia, hedelmiä, kahvia ja tuoremehua, pieniä marjapiiraita ja pikkuleipiä sekä maailman parhaita pannukakkuja. Pannukakkuja paistaessa ihana vaniljan tuoksu valtasi keittiön, vaahdotettiin erilliseen kulhoon kermavaahtoa ja kokosimme pannukakuista pinoja tarjoilulautaselle. Päälle loraus hunajaa ja reilusti pulleita pensasmustikoita. Yum!




Amerikkalaiset pannukakut
2 luomumunaa
3,5dl soijamaitoa
2rkl öljyä
1rkl kookossokeria
1tl vaniljasokeria
hyppysellinen suolaa
2,5dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
2tl leivinjauhetta

1. Mittaa taikinakulhoon munat, soijamaito, öljy, kookossokeri, vaniljasokeri ja suola. Sekoita vispilällä.
2. Lisää joukkoon keskenään sekoitetut jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Anna taikinan turvota noin puoli tuntia.
3. Paista pannukakut pienen voinokareen kera, niin että pinta on molemmin puolin kauniin kultainen.
4. Tarjoile esimerkiksi pensasmustikoiden, hunajan ja vaahdotetun kerman kanssa.



Soijamaidon tilalla voi käyttää myös tavallista maitoa ja kookossokerin voi korvata valkoisella sokerilla tai vaikkapa muscovadolla. Pannukakkuja oli juuri sopivasti viidelle hengelle, kun tarjolla oli niin paljon muutakin.

Seuraavalla kerralla haluan kokeilla sellaisia pannukakkuja, joihin tulee myös kanelia ja ehkä kardemummaa. Niiden kanssa voisi tarjoilla omenoista keitettyä hilloketta. Mulle tuli näiden myötä joku pannukakku-innostus ja odotan jo viikonloppua et päästään taas tekemään näitä! :-D

27. tammikuuta 2014

♥ Purjehtien Tahmatassun ja Tuutikin kanssa

Tänä vuonna ilmestyy jälleen uusia muumimukeja. Nyt alkaa jo oikeesti olee astiakaapissa ahdasta! :-D Sesonkimukin ja kulhon on suunnitellut Tove Slotte-Elevant. Uudet sesonkimukit ja kulhot ovat saaneet nimekseen Purjehtien Tahmatassun ja Tuutikin kanssa. Mukissa seilaavat kahvikupposet kädessään tuttujen muumihahmojen lisäksi siis Tuutikki ja suloinen Tahmatassu :-)




Kun kuulin ekaa kertaa tän sesonkimukin nimen, niin odotin innolla millainen kuvitus näissä astioissa olisi. Tahmatassu ja kahvikupit näyttävän kivoilta kuvassa. Mutta kyllähän tonne veneeseen nyt yks Pikku Myykin olis mahtunut! :-D




Sesonkiastioiden lisäksi ilmestyy myös uudet Muumimamma ja Muumipappa mukit sekä kulhot. Tykkään tästä oranssista värityksestä ja kuvituksesta, joten tän mä kyllä ainakin haluaisin vielä omaan kaappiini. Mun yks lemppareista on Muumimamman ruusutarha-muki, juon siitä tosi usein kahvini viikonloppuaamuisin.



Tän mukin väritys ei ole niinkään mieleeni, mut tää taas sopis hyvin poikaystävälle kahvimukiksi ;-)


Meillä ei oo yhtään muumilautasta, mut jotenkin nääkin on alkanu näyttää kivoilta kun oon kaupassa katsellut. Mukit ja kulhot meillä on ihan jatkuvassa käytössä, mut uusia ruokalautasia pitäisi kyllä ehdottomasti hommata lisää. Veikkaan että päädytään kuitenkin joihinkin vähän yksinkertaisempiin lautasiin ja näitä muumeja vois sit olla muutamia kivoimpia siellä joukossa. Ilmeisesti uusia lusikoitakin on tulossa myyntiin, niitäkin meillä on lahjaksi saatuna jonkin verran ja ne on kyllä kans kivoja tavallisten lusikoiden joukossa :-)



Noniin ja sitten arvon raati ;-) Mitä olette mieltä? Meinaatteko hommata uusia mukeja, mikä on näistä se lempparein? Entä joko teillä on rillimukit hommattuna? Mä oon kiertänyt kaukaa ne hullut ruuhkat siellä astiahyllyjen puolella, odottelen et pahin huuma laantuu ja ostan sen juhlamukin sit joko silmälaseilla tai ilman :-)

Kuvat muumimukeista ja kulhoista täältä. Kaksi viimeistä kuvaa täältä.

26. tammikuuta 2014

♥ Tuoreita sämpylöitä ja amerikkalaisia pannukakkuja

Oon leiponut viikonlopun aikana ruis-kaurapatonkeja, pellillisen sämpylöitä, tehnyt kaksi kertaa tomaatti-vuohenjuustokeittoa ja paahtanut mausteisia kikherneitä. Pienen leipomistauon jälkeen on ollut superkivaa hääräillä keittiössä ja vaivata leipätaikinoita. Lauantai-aamuna istuimme pitkään pöydän ääressä ja söimme herkullisen aamiaisen. Parhaimpia olivat varmaan tuoreet sämpylät ja ihanat amerikkalaiset pannukakut pensasmustikoiden ja hunajan kera :-)

Viimeaikoina aamupalani ovat koostuneet lähinnä kaurapuurosta ja kahvista sekä rahkasta ja marjoista, joten tää aamiaispöytä oli enemmän kuin tervetullut piristys viikonloppuaamuun.




Tein sämpylätaikinan perjantai-iltana valmiiksi niin sämpylät sai helposti leivotta seuraavana aamuna, kun taikina oli kohonnut yön aikana jääkaapissa. Vitsi mun tekis mieli leipoa tänäänkin jotain hyvää leipää, maistuis hyvin ton eilen tehdyn tomaattisen vuohenjuustokeiton kanssa. Taidankin tehdä taikinan pian ja annan se kohota rauhassa sillä aikaa kun tehdään pientä sunnuntaisiivousta :-)

Nämä pannukakut olivat ihan taivaallisia! Taikina on tehty soijamaitoon ja osan vehnäjauhoista korvasimme kaurahiutaleilla. Päälle loraus luomuhunajaa sekä pensasmustikoita ja pieni nokare vaahdotettua kermaa. Kuinka hyvää!

Olo on edelleen hieman flunssainen, joten siivoilun ohessa maistuu hyvin haudutettu tee. Toissa jouluna saamani teepannu on taas lähiaikoina ollut ahkerassa käytössä ja matkamessuilta valikoiduista teelajeista on vielä yksi maistamatta.  Nyt siis taikina kohoamaan, sit teetä ja pyykkien ripustamista. Haluaisin myös vihdoin ja viimein muutamat tauluhyllyt paikoilleen ja samalla vois kiinnittää olohuoneen seinälle yhdet kivat seinätarrat :-)

24. tammikuuta 2014

♥ Pehmeitä lankakeriä, puheen porinaa, puikkojen kilinää...

Heräsin aamulla ihan tukkoisena ja palelin päästä varpaisiin. Vedin villasukat jalkaan, pipon päähän ja lähdin Maunon kanssa pihalle. Otin kameran mukaan, jotta saisin kuvailtua kaunista lumimaisemaa ja Maunoa sen hienossa punaisessa villapaidassa. Kerkesin ottaa varmaan neljä tai viis kuvaa kun täyteen ladatut paristot tyhjenivät, höh!



Nyt oon kotona, hieman kuumeisena ja nuhaisena. Onneks tänään on muutenkin vapaapäivä! Ei edes tehnyt hirveästi mieli kahvia, mutta ajattelin keittää muutaman kupillisen josko se piristäisi vähän. Keräsin kasan tyynyjä ja viltin sänkyyn, luin hetken kirjaa ja hörpin kahvia.

Kahvin kanssa napostelin cashewpähkinöitä ja inkamarjoja. Katsotaan josko aamupala maistuisi hetken päästä, nyt ei ainakaan tee mieli mitään kun on vaan tosi kuumeinen olo ja kylmä. Onneks villasukat lämmittää mukavasti ja tänään pääsee saunaan! :-)

Mä päätin lähteä Maunon kanssa jo tänään porukoille viettämään viikonloppua. Pakkaan mukaan lukemista, lämpimiä vaatteita ja leivontatarvikkeita. Ajattelin leipoa ainakin sämpylöitä ja sit jotain pientä makeaa. Huomenna valmistetaan sit siskon kans super aamiainen, pannukakkuja ja sellaista. Nam!

Nyt mä taidan alkaa pakkailemaan, ehkä juon vielä kupin teetä ja kirjoitan kauppalappua. Ulkona paistaa aurinko ja maisemat olohuoneen ikkunasta näyttää tosi kauniilta. Maunolle meinasin pakata villapaidan ja töppöset mukaan, voidaan sit riehua vähän porukoiden takapihalla. Tosin pikkuherralla on vielä opettelemista noiden töppösten kanssa. Me ostettiin ne muistaakseni yli vuosi sitten ja Mauno ei osaa vieläkään oikein kävellä niiden kanssa. Pomppii vaan eteenpäin hassun näköisesti ja töppöset meinaa kokoajan tippua! :-D

Oikein mukavaa viikonloppua!

22. tammikuuta 2014

♥ Hedelmäinen vuohenjuustosalaatti

Rakkauteni vuohenjuustoa kohtaan on ja pysyy. Paras yhdistelmä on vuohenjuusto ja hedelmät tai vuohenjuusto ja viikunahillo.. oi nam! Tätä hedelmäistä vuohenjuustosalaattia me söimme alkupalakasi yhtenä sunnuntaina. Meillä oli sellainen jättimäinen pötkö vuohenjuustoa, joten yhdet palat riitti hyvin jokaiselle.

Hedelmäinen vuohenjuustosalaatti
Salaattisekoitusta
Päärynää
Tuoreita luumuja
Ituja
Balsamicomarinoitua punasipulia
Vuohenjuustoa
Paahdettuja cashewpähkinöitä
Balsamicosiirappia

1.Aloita valmistamalla balsamicomarinoidut punasipulit. Niiden ohje löytyy täältä.
2.Kokoa annokset joko valmiiksi lautasille tai valmista salaatti kulhoon. Sekoita salaattisekoitus ja huolellisesti huuhdellut idut keskenään. Pilko joukkoon reilusti päärynää ja tuoreita luumuja.
3.Paahda cashewpähkinät pannulla. Leikkaa vuohenjuustopötköstä haluamasi paksuiset palat ja paista kuivalla pannulla kauniin väriseksi molemmin puolin.
4.Asettele vuohenjuustot salaattipedin, hedelmien ja punasipulien päälle. Ripottele lopuksi paahdetut pähkinät ja koristele balsamicosiirapilla.

Sellainen salaatti! Noi marinoidut punasipulit on ihan mun lemppareita kans ja teen niitä usein meidän salaatteihin. Yleensä sekoitan ne salaattien joukkoon lämpimänä ja juustoksi sopii tosi hyvin myös fetajuusto. Tosi herkullinen yhdistelmä!

Me kokoonnutaan viikonloppuna perheen kanssa yhteen, tehdään hyvää ruokaa ja oleskellaan vain. Silloin tulee tasan vuosi siitä, kun isäni vastoin kaikkien lääkäreiden oletuksia heräsi vakavasta koomasta. Samaan aikaan jotenkin tosi haikeat mut kuitenkin hyvät fiilikset. Tuntuu niin oudolta ajatella niitä vuoden takaisia aikoja ja samalla on niin ihanaa miettiä miten asiat nyt on. Luvassa siis yhdessä kokkailua sekä saunomista ja sunnuntaina pääsen pitkästä aikaa leipomaan kun ajattelimme kutsua isovanhempia kahville :-)

19. tammikuuta 2014

♥ Terveisiä Prahasta osa 1: Pivoilua Prahassa

Kirjoittaja: Prahassa asuva ja kiertueita pitävä veljeni Niki.

Arvon siskoni on häpeän uhan alla antanut veljelleen luvan tahria tämän kotoisan blogin maineen, antamalla hänelle (minulle siis) luvan pulputtaa Prahasta kaksi kertaa kuukaudessa. Kerran kuukaudessa pivo-seikkailuista ja kerran kuukaudessa ihan tosissaan katsotaan myös tuopin reunojen yli.

Nerokas, rakastettu ja oppinut Tsekkiläinen pubikirjailija Bohumil Hrabal on tunnettu tekstiensä leikkely-tekniikastaan, joten jos hän, niin minäkin, eli tämä teksti rikkoo kaikki aika ja tila-avaruuden rajoitukset. Tämä on kirjoitettu mukamas kronologisessa järjestyksessä, mutta samalla tulevaisuutta ja menneisyyttä on muokattu nykyhetkestä käsin.

Juuri äsken sinkkimme otti vastaan kolme Tsekkiläistä olutta, vain 1/5 osaa päätyi makuhermojen kautta vatsalaukkuuni. Kuinka moinen hullu menettely on mahdollista suorittaa, hyväksyttävää? No katsotaan löytyykö selitys tästä artikkelista. Niin, kuka minä siis olen?



Ihana herkkuja taikova siskoseni Minka on maininnut minut mairittelevaan sävyyn jopa muutamaan otteeseen, useampi kerta voisikin olla haasteellista. Lyhyesti meikäläisestä: Olen kauniissa ja inspiroivassa Prahassa asuva 30-vuotias Tsekkiläisen ihanan naisen mies, 6-kuukautisen söpöliinin isä, kahden koiran ulkoiluttaja sekä 13 vuotiaan vekkulin isäpuoli. Meidän viimeisin projekti oli kuusi Rocky elokuvaa, the Saga continues siis... Olen 6-vuotta (okei, 5 vuotta ja 10kk) päivittäin meditoinut joogi, entinen kokki (8v. ammattilaisena), nykyinen cooli opas ja olut-kulttuuriin sukeltaja - tosin täällä kyseisen asian välttäminen vaatisi jo isomman luokan kellukkeet. Siinäpä. Kaikki kehuja sisältävät adjektiivit ovat omia mielipiteitäni.

Parempi kuitenkin lyödä peli heti mäskiksi ja aloittaa perusteista eli Tsekkien olut-kulttuurista. Olen taipuvainen filosofiseen liirumlaarumiin, joten olen valjastanut tämän jonkilaiseksi semi-antidootiksi kyseistä virusta vastaan. Tämä on alter egoilleni (lue: yleensä tukahdetutuille osille persoonallisuudessa) tila tampata.





Muuten, kirjoittaessani tätä nuori ja mukava tarjoilijaneiti Martina juo hymysuin olutta ja noin seitsemänkymppinen pariskunta huudahtaa yhteen ääneen ''Je vyborny pivo!'' ja koko neljäntoista konkkaronkka yhtyy tähän julistukseen ''ano! fakt joo! cerstve a moc dobry!'' käännettynä ''on mahtavaa olutta!'' '' kyllä! totta on! tuoretta ja erittäin hyvää!''

Branik, hemmetti että oli hyvää! Tietämättömänä suoraan pullosta, peittosi kuitenkin monet suomen keskitasolla liitävät oluet (Suomi-oluiden saralla olen vasta kokenut noviisi). Ja mitä olutta tarjoilija ja siis minä myös juon juuri tällä kyseisellä hetkellä, no Uneticken kymppistä!

Mutta (opetin muuten viime viikolla Tsekkiläistä suomenkielen oppilastani ettei suomessa voi aloittaa lausetta sanalla mutta) Branik oli alkuhuumaa, kokemattoman kujertelua, ne karvaat viillot paletissa olisi pitänyt tunnistaa! Eivät ne olleetkaan se huippu, joita on muuten oikeasti loputtoman monta, verratonta! Jumankauta, Matuskan Apollo Galaxy ja Raptor IPA - kuin hedelmätarha räjähtäisi suussa kaikkinen avuineen ja voimineen vailla tarkoitusta vahingoittaa ja kaiken sen jälkeensä jättäneen udun keskeltä paljastuu vahvasti - olut ja humala. Ei känni, vaan se kauniisti taivasta kohti kurkottava luonnon taideteos ja lääke.

 Siinä välillä toki tapahtui jotain ja jälkeenkin tulee tapahtumaan. Esimerkiksi tämä kappale.



Mitä siis tapahtuikaan.. hitsiläinen, että pitääkin olla tämä vaihe jossa pitää selittää asioita? =) Mikä oli se ensimmäinen paljastus eli revelaatio. Noh, se oli Sadek, kierrevahvuudeltaan 11. Oluessa sekä chilissä marinoidun porsaan kera U Sadun kesäisellä ja ihanalla terassilla. Aurinkoa, hulmuavan kultaista määrittelelömätöntä viljaa, iso pilvinen tuoppi sekä legendaarinen ennen ja jälkeen kokemus. Siitä sitten historiallisen U Pinkasun helmoissa Urquellia suoraan tankista - tämä nerokkuus saa selitystä osakseen tulevissa seikkailuissa! Lähes välipala-keittolounaaksi kelpaavaa Old-Gottia U Medvidkun (1466) mini-panimossa.

Ajatus maailman sisään sujahti., Kirjoittaessani tätä vaimoni on lapsin varustetuin kavereidemme kanssa oluella, luonnollisesti. Naapuripöydän neitokaiseksi nimittelyvaiheen ohittaneet ihanaiset naiset soittivat juuri ystävilleen, ''liittykää seuraan, täällä on todella hyvää olutta!'' Puku päällä oleva mies lähettää päivän viimeisen sähköpostin, huolitellusti asettaa päivän lehden laukkuunsa ja siemaisee ilmeisen hyvin ansaitun oluen muutamalla tyylikkäällä siemaisulla, maksaa 25 korunaa ja antaa 5 korunaa tippiä, ''aah, tak, dobry, nashle." Cafe Kolibkaa (Kahvila Kehto) asuttavat tänään enimmäkseen pariskunnat, joiden silmät ajoittain uppoutuvat toisiinsa ja aikavälein ne tarkastelevat kuinka paljon olutta on vielä jäljellä. "Joko olisi aika tilata uusi - jednou pivo, prosim" ..ja taisi se ajatus suorinta tietä jatkaa ulos, sillä tuo ympäristön observaatio sai minut unohtamaan lauseen lopun.



Olen siis eräässä lemppari kahvilassani, jonka vetonaula on olut (Uneticky Pivovary eli Uneticken Panimo, mainioita oluita) ja toki oikein kotoisa tunnelma. Meikäläinen artikkelien vauhdissa, yksi iso desitka, yksi pieni Polotmave Chynelta ja pieni Dvanactka, erityisesti Chynen toffeisen kahvinen puolitumma vakuuttaa. Jokaisessa pöydässä juodaan olutta ja monissa pöydissä keskeisenä on Hermelin, joka valkosipuleineen läpäisee koko atmosfääriin. Varoituksen sana sisään astuville: pitäkää töppöset maankamaralla! Sisko tietää, sillä edellä mainittua herkkua oli tarjolla Suomessa jouluna.

Tekisi mieli kirjoittaa kaikista mainioista, maistuvista ja mahtavista Tsekkioluista, mutta kyseessä on ''ted a tady'' operaatio, eli tässä ja nyt operaation avainsana on rehellisyys. Lisäksi tiedän seuraavan olevan totta - mikäli siskoni julkaisee hömpötykseni, tulevat kaikki suurenmoiset Tsekkioluet saamaan arvoisensa aseman ja kohtelun tulevissa pulputuksissa. Tänään siis päätämme varsin yllättävissä merkeissä.

Noh, saattaa johtua siitä että Tsekkiläisten veijarihahmojen kansoittamassa Kulovy Bleskissä nauttimani legendaarisen Matuskan Apollo Galaxy (Pale Ale) olut ja sen kanssa yhteistuumin toiminut Utopenec, erittäin herkullinen olut-ruoka ja klassiko täällä. Nämä veivät kieleni lisäksi riman varsin korkealle päivän seuraavia oluita ajatellen. Nauttiessani tuota voittamatonta yhdistelmää, kolme tarjoilijaa mietti naureskellen kuinka asetella sadat eri pullot näyttävästi esille. Muutama pulloista kuitenkin tapasi kohtalonsa tai sanotaanko suoraan lattian, juuri ennen paikkaansa olutkansan kunnioittavissa silmissä.

Kuitenkin, Kaarlen aukion läpi käveltyäni (en unohtanut ihastelle Uuden Kaupungin tornia eli ensimmäisen defenestraation pahamaineista tyyssijaa) kävin moikkaamassa ylväästi valaistua ja aina iloista Tanssivaa Taloa, joka hurmallaan tuo sopivaa keveyttä uskomattoman kauniiseen panoraamaan. Lempeän jykevästi kaupunkia kantava villi Vltava, mystisesti kuiskaava Kaarlen Silta, suojelevasti kaupungin ylle kohottautuva Prahan Linna ja aina rakastavaisia luokseen kutsuva vehreä Petrinin kukkula. Kaikki tämä kantaa kirjaimellisesti erään sankarini, eli Vaclav Havelin valoa. Suuntasin kohti keltaisen linjan metroa ja kotia kohti ajatuksenani viimeistellä tämä artikkeli. Toki ensin ted a tady (tässä ja nyt) taktiikalla perheen kanssa oleskelua.


 Mielessäni kiilsivät seuraavat etiketit joita olin säästänyt jo kauan vapaapäivääni varten. Prahan Olut ja Tsekki Tapas sekä Boheemi Praha-kiertueet työllistivät minua keskiviikkoon asti. Tänään on torstai ja perjantaina on vapaapäivä.

Ne kiiltevelevät etiketit siis. Nymburkin Bohumil Hrabalin kuvalla varustettu puolitumma: Nääh, karvas ja tylsä, to the viemäriin we go. Zatecin Baronka: Join tätä kerran hanasta, (pubissa, ei täällä sentään olut kotihanasta virtaa) varsin mainio, pehmeä, ei kovin vahva kitalakikosketus, mutta silti hellävarainen. Pullosta kuitenkin tunkkainen ja liian perus, to the sink we go. Sitten Choteborin cerny: Choteborin svetly lezak eli vaalea lager on yksi lemppareistani hanasta ja pullosta, säkenöivää voimaa ja Tsekki-lagerin ylpeyttä. Tämä oli kuitenkin...hyvä, mutta olin juonut tänään jo kolme erittäin makoisaa olutta. To the sink we go. Eli 1,5 litrasta olutta viemäriin päätyi noin litra, snobbailua? Ei, vaan iloa siitä että voin päättää mitä juon.

Mitä jäi? Skottilaisen Brewdogin Punk IPA: Aina yam yam, mutta niinkuin sanoin, Matuskan Apollo Galaxy hanasta päivällä, siinäpä varjo valaistavaksi. Eilen join hemmetin hyvän Svijanyn desitkan, mainio mainio perus lager Lagerlandista, hinta: 40centtiä. Ei siitä sen enempää.

Tälle jo muutenkin tylsälle lopetukselle pitäisi keksiä jokin tempaiseva lopetus. Toisena vaihtoehtona on lohduttaa itseäni seuraavalla - lähiravintolassa puoli litraa Pilsner Urquellia tankista (vain Tsekkiläiset voisivat keksiä moisen nerokkuudeen) maksaa 30kc (1,20€) ja lähikaupasta Matuskan oluita saa 100kc eli noi 4€ litra. Aikomukseni ei ole kumota edellä mainittuja vaan iloita kyseisistä faktoista. Ei voi siis oikeasti valittaa ja ainiin, joinhan tänään loppupeleissä kolme (hetkinen.. viisi, toki 8 tunnin sisällä! Sillä en ole humaltumisen ystävän, pienen hiprakan fani kyllä) täysin valittamisen ulkopuolelle sijoittuvaa olutta.




VAHVASTI SUOSITELTAVAT PAIKAT ARTIKKELIIN LIITTYEN:

Kulovy Blesk -  Persoonallinen, super terassi/garden kesällä. Aina 12 Tsekkiläistä minipanimo-olutta hanasta, oikeasti hyvää ruokaa ja ehkäpä parhaat olutpurtavat. Ystävällinen palvelu aina.

Cafe Kolibka - Kiva tunnelma, kuin jonkun olohuone. Yksi parhaista hermelineista, Uneticken 10 ja 12, Chynen toffeisen kahvinen puolitumma, ystävällinen kaikinpuolin.

U Pinkasu - Tämän paikan historia on uskomaton ja sisällä riittää kerrottavaa ja kertojia. Tämä on se paikka johon vien asiakkaat lähes jokaisella opastetulla Prahan Olut ja Tsekin Tapas-kiertueella, maistamaan perinteisiä Bohemian herkkuja ja Urquellia, onhan tämä kuitenkin SE paikka joka tarjosi edellä mainittua Kultaista Nektaria ensimmäisenä Prahassa. Siitä riittää tarinoita.


Tässä samalla kuukauden olut-kävelyvinkki. Klikkaa ja aarrekartta aukenee edessäsi!

Please, mitä tahansa kysymyksiä Prahasta, lupaan vastata jokaiseen ja olla avuksi parhaani mukaan. Onko sinulla ehotuksia aiheista? Tällä hetkellä edessä kimaltelevat seuraavat teemat: Praha kukonlaulun tietämillä ja Pieni olutpanimo-tallustelu.

Ystävällisin terveisin,
Niki

18. tammikuuta 2014

♥ Kuvia matkamessuilta 2014

Käytiin tänään matkamessuilla ja kuten arvelinkin niin nyt on vaan entistä kovempi matkakuume! Tässä messujen parhaita paloja:


Kierreltiin messualuetta ympäri, pysähdyttiin mielenkiintoisten kojujen luokse, saatiin paljon esitteitä, juotiin hyvät kahvit Brasilian kojun luona ja etsittiin erityisesti Kreikan aluetta.

Nopeasti sit löydettiinkin etsimämme Kreikkalainen taverna, jossa tarjoiltiin herkullisia meze-lautasia. Luomulimonadin kanssa lautanen maksoi 7€ ja valikoimasta sai poimia kuutta haluamaansa meze-herkkua. Me otettiin marinoituja oliiveja, tzatzikia, jättipapuja, marinoituja artisokansydämiä, täytettyjä pepperoneja sekä minisalamia. Kaikkiin annoksiin kuului myös grillattua halloum-juustoa ja leipää. Nam nam nam!

Meze-kojun ja pienen katetun tavernan lisäksi alueella oli myynnissää erilaisia Kreikkalaisia herkkuja kuten oliiviöljyä, oliiveja, erilaisia balsamicokastikkeita, viininlehtikääryleitä, marmeladia ja halvaa.


Yhden kojun luona valmistettiin tosi hauskan näköisiä Unkarilaisia "kürtőskalács"-nimisiä perinneherkkuja, jotka olivat vähän kuin putken ympärille kieritettyä pullaa. Lopuksi leivonnaiset pyöriteltiin vielä kanelisokerissa, suklaassa tai pähkinäsekoituksessa.

Toinen houkutteleva alue oli Forsmanin tee-piste. Siellä oli vaikka kuinka paljon erilaisia makuja sekä kauniita teepannuja. Ja tuoksu oli ihan paras, tuli sellanen olo et pakko keittää teetä heti kun pääsee kotiin.


Kotiin viemisiksi ostimme muutaman purkin Kreikkalaisia jättipapuja, viikunalla maustettua balsamicokastiketta ja kolmea erilaista teetä. Makuina: Talven taika - valkoinen & vihreä tee, Rooibos aavikkokerma punapensastee sekä India chai-latte maitotee. Illalla ajattelin keittää pannullisen teetä, mutta ei olla vielä päätetty mitä makua testataan ensimmäisenä :-)

Messuilla oli kyllä tosi kivaa! Nyt vaan sormet ristiin et voitetaan messuilla olleista arvonnoista joko kaunis teepannu tai ulkomaanmatka! :-)

*Messulippu saatu blogin kautta.

17. tammikuuta 2014

♥ Terveisiä Prahasta & uudistuksia blogissa

AHOJ!
Pienet muutoksen tuulet puhaltaa blogissa ja olen asiasta hyvin innoissani. Ensinnäkin, olen jo pitkään miettinyt että alan bloggaamaan omalla nimelläni. Vaikka minua on kutsuttu nimillä Mimo ja Mimosa jo viimeiset 15 vuotta, niin tahdon esitellä nyt itseni oikealla nimelläni. Eli moi, olen Minka! :-)

Aloitin ensimmäisen blogini kirjoittamisen vuonna 2007 ja tätä Kaakao kermavaahdolla-blogia oon kirjoittanut vuodesta 2011. Rakastan  ruoanlaittoa ja leipomista, joten blogissa on paljon kokeilemiani reseptejä ja herkkujuttuja. Myös juhlien järjestäminen ja tarjoilujen suunnittelu on mieleeni, joten niitä näette täällä jatkossakin. Aion kirjoittaa myös enemmän rescuekoiramme Maunon kuulumisia, sisustusjuttuja ja kirpparikierrosten parhaita löytöjä. Ja koska rakastan matkailua, myös siitä tulee olemaan postauksia niin paljon kuin mahdollista. Suunnitteilla on myös muutoksia blogin ulkoasuun, jotta kokonaisuus olisi vähän selkeämpi.


Nyt kuitenkin siihen kivoimpaan uudistukseen! Olenkin jo kertonut täällä, että isoveljeni Niki asuu Prahassa kihlattunsa Veronikan kanssa. Silloin kun Niki asui vielä Suomessa, me tehtiin yhdessä töitä catering-firmassa ja myöhemmin vielä Café Mellstenissä. Nyt kun ei voida enää niin usein kokkailla yhdessä, meillä on ollut tapana kirjoitella pitkiä sähköposteja toisillemme ja lähetämme usein kuvia kaikista kivoista päivän aikana tapahtuneista asioista. Suunnittelemme myös usein mitä kaikkea kivaa tehdään sitten, kun saan rahat kasaan Prahan matkaa varten.

Täällä on varmasti muitakin matkailusta pitäviä lukijoita, ajateltiin että Niki voisi alkaa kirjoittamaan mun blogiin 1-2 postausta kuukaudessa. Niki työskentelee kahdessa paikallisessa yrityksessä Prague Urban Adventuresin sekä Private Prague Guiden oppaana. Postaukset tulevat sisältämään kirjoituksia Prahan mielettömästä olut-kulttuurista sekä ihan yleisesti Tšekkiläisestä ruokakulttuurista. Juttua tulee myös erilaisista markkinoista ja hauskoista tapahtumista. Lisäksi luvassa on suosituksia herkullisiin ravintoloihin ja kahviloihin. Välillä pääsemme kurkkaamaan myös Prahan kuuluisimpia nähtävyyksiä sekä niitä ei niin tunnettuja paikkoja. Ajatuksena olisi järjestää myös hauska arvonta, jossa onnekas voittaja saa ilmaisen tourin Prahassa! Niki pitää kierroksia sekä suomeksi että englanniksi, mutta opiskelee parhaillaan myös tšekin kieltä.

Luvassa siis paljon kaikkea kivaa, seikkailuja Prahan mukulakivikaduilla, olut-arvosteluja sekä tajunnanvirtaa pienissä kotoisissa kuppiloissa kirjoitettuna. Kaikki postauksien kuvat tulevat olemaan veljeni ottamia ja tässä postauksessa vähän esimakua niistä :-)



Ja keväällä kun toivottavasti pääsen matkustamaan Prahaan, aikomuksena olisi löytää Prahan paras kaakaopaikka, parhaimmat leipomot ja herkullisimmat leivonnaiset. Odotan innolla! :-)

MILTÄS TÄMÄ KUULOSTAA? ONKO SIELLÄ LUKIJOIDEN JOUKOSSA PRAHAN-MATKAILIJOITA?

Suosittelen kurkkaamaan:
PRAGUE URBAN ADVENTURES 
PRAGUE URBAN ADVENTURES: FACEBOOK
PRAGUE URBAN ADVENTURES: INSTAGRAM 
PRAGUE URBAN ADVENTURES: TRIPADVISOR

16. tammikuuta 2014

♥ Matkamessut 2014

Oon ihan innoissani huomenna alkavista matkamessuista! Sain messuille bloggaajapassin, joten pääsen kurkkimaan kaikkia mielenkiintoisia matkajuttuja jo tänään. Mulla on muutenkin tosi kova matkakuume päällä ja odotan innolla mitä kaikkea kivaa sieltä löytyy. Ajattelinkin nyt koota tähän muutamia kiinnostavia juttuja ja tapahtumia matkamessuilta. Kuvat ovat viime reissultamme Kreetalta :-)

Kaikista eniten mua kiinnostaa Kreikkalaisia meze-herkkuja tarjoava koju. Rakastan Kreikkalaista ruokaa ja odotan innolla millainen tarjonta kojussa mahtaa olla :-)

"Herkullinen, värikäs, yksinkertainen – tätä kaikkea on välimerellinen ruoka! Gavrielides Foods tuo ruokapöytääsi ihanimmat maut välimeren keittiöstä, jotta voit nauttia arjestasi.

Matkamessuilla voit kokea aidon kreikkalaisen tavernan tunnelman ja maut. Saat valita mieleisesi mezeherkut lautasellesi huippuedulliseen messuhintaan (6 € / lautanen, Bionade luomulimonadin kera 7 €). Lisäksi voit ostaa syömiäsi herkkuja mukaan osastoltamme. Tervetuloa!" Sijainti: Osasto 6e91

PERJANTAI 17.1. vinkit:

-Trendikäs Kööpenhamina, Mondo-lavalla klo: 14.40, 16.20 & 17.40
 "Mondon uuden Kööpenhamina-kirjan tekijä Annukka Oksanen kertoo, mitä kaupungissa kannattaa kokea juuri nyt."

Oon käynyt aika pikaisella visiitillä Kööpenhaminassa vuonna 2000 kun lomailimme ystäväni perheen kanssa ja ajoimme mm. Kööpenhaminan läpi Italiaan. Taisimme yöpyä Köpiksessä 1-2 yötä ja mietin jo silloin, että haluan ehdottomasti päästä sinne joskus uudestaan.

-Sun & Sea-alueella Nepal, Himalajan matkailuparatiisi klo: 16
"Maailman korkein vuoristo, ainutlaatuinen hindulainen ja buddhalainen kulttuuri, tasankojen kansallispuistot villieläimineen."

Sen lisäksi että mua kiinnostaa Nepal, niin mua kiinnostaa myös todella paljon buddhalainen kulttuuri.


LAUANTAI 18.1. vinkit:

-Sun & Sea-alueella, Musiikkia kreikkalaisessa tavernassa klo: 12-12.30
"Letkeitä rytmejä huokuva Sun & Sea -alue luo uutta hohtoa tammikuun pimeyteen!
Aurinkoisella teema-alueella esittäytyvät laajasti mm. Karibian alueen maat, Meksiko, Malediivit, Jamaika, Anguilla, Sri Lanka, Aruba ja Seychellit. Bambumajojen katveessa sijaitsevasta Aurinkomatkat Paradise Beach Barista voi tilata tunnelmaan sopivan lomadrinkin ja istahtaa seuraamaan ohjelmapisteen näytöksiä. Sun & Sea -alue sijaitsee hallin 7 takaosassa."


Oon matkustellut Kreikan eri kolkissa kolmetoista kertaa ja Kreikkalaisen ruokakulttuurin lisäksi rakastan Kreikkalaista musiikkia, joten tää on pakko mennä tsekkaamaan!

-Sun & Sea-alueella, Ville Haapasalo klo: 11-16
"Ajankohtaisen Jäämeri-sarjan juontaja ja näyttelijä Ville Haapasalo nähdään messuilla lauantaina klo 11-16 Sun & Sea –alueella, Sea Safety Scandinavian osastolla 7d3. Haapasalo signeeraa messuilla kirjaansa "Et kuitenkaan usko", josta on saatu 150 lisäpainos Matkamessuille. Edelliset painokset kirjasta on myyty loppuun."

Ville Haapasalon Silkkitie 30 päivässä-ohjelma oli todella mielenkiintoinen ja katsoimmekin joka jakson. Nyt alkanut Jäämeri 30 päivässä vaikuttaa yhtä hyvältä. Ostin iskälle isänpäivälahjaksi Ville Haapasalon kirjan, jonka haluan myös ehdottomasti itse lukea. Mulla on sukujuuria Venäjällä, joten varmasti myös sen takia nää Haapasalon ohjelmat ja kirjat kiinnostaa mua :-)

SUNNUNTAI 19.1. vinkit:

-Matkahuutokauppa, Elämyslava halli 7, klo: 13 & 16
"Vaihtoehtoja on kaukomaiden lämmöstä kiinnostaviin kaupunkilomiin - kaikki uskomattoman edullisesti!"

Tää vaikuttaa hauskalta! Tällä hetkellä säästämme kuitenkin rahaa Prahan matkaa varten, mutta syksyllä olisi ihanaa päästä taas johonkin lämpimään.

-Suosittu Barcelona, Mondo-lavalla klo: 11 & 13
"Näitä paikkoja barcelonalaisetkin rakastavat. Opaskirjailijat Paula Kultanen Ribas ja Tuulia Kolehmainen paljastavat suosikit."

Oon aina halunnut matkustaa Barcelonaan, joten siks tää kiinnostaa!

-Yllättävä Budapest, Mondo-lavalla klo: 13.40 & 15.20
"Opaskirjailija Outi Keskevaarin suositukset viikonloppulomaan."

Myös Budapestiin olisi hauska matkustaa joskus :-)


Lisäksi messuilla on uudistunut ravintolamaailma, jonka tarjontaa pääset katsomaan täältä. Erityisesti nää kuulostavat mielestäni todella houkuttelevilta:

-HELSINKI CAFÈ
Pullantuoksuinen katukahvila. Vastapaistettuja pullia ja piiraita suoraan pelliltä, tuoreita leipätuotteita sekä klassisia konditoriaherkkuja.

-ICE&CANDY
Ice: herkullisia jäätelöitä ja pehmiksiä pirteiden koristeiden ja kastikkeiden kera.
Candy: makeannälkään messulakut ja muut maittavat makeiset. Karkkipisteitä myös halleissa.

-EAT&MEET
Raikkaista kasviksista koottu salaattipöytä sekä buffet-lounas, joka vie kielen mennessään. Eat & Meetissä kokoat juuri mieleisesi lautasellisen.

Messuilla on myös paljon erilaisia arvontoja ja mahdollisuus päästä kokeilemaan laitesukellusta! Niin ja täältä löytyy kaikki Kreikka-aiheiset postaukseni. Matkailun iloa! :-)

13. tammikuuta 2014

♥ Vihreää teetä villasukat jalassa

Täällä sitä ollaan! Blogin päivittäminen on jäänyt aika vähälle, mutta nyt ajattelin tulla vähän kertomaan meidän kuulumisia. Vuosi on siis tosiaan alkanut hyvin. Ollaan vietetty synttäreitä, illanistujaisia ja rentoja koti-iltoja. Ollaan ulkoiltu paljon, katsottu elokuvia ja saunottu. Ollaan tehty terveellistä ruokaa, syöty paljon kasviksia ja juotu vihreää teetä.




Oon tehnyt muutamia kivoja ostoksia kotiin, mutta pääasiassa laittanut rahaa säästöön jotta pääsisimme keväällä Prahaan. Oon lukenut hyvää kirjaa villasukat jalassa ja ihan vaan rentoutunut. Musta tuntuu että oon jopa nukkunut paremmin kuin aikoihin. On niin ihanaa pujahtaa iltalenkin jälkeen puhtaisiin lakanoihin nukkumaan. 

Aloitin rusinahapanjuuren valmistamisen heti vuoden alussa. Leivoin lionneista pulleista rusinoista aivan taivaallista rusinaleipää. Nyt hapanjuuri on valmis ja tavoitteena olisi leipoa itse mahdollisimman paljon leipää niin, ettei sitä tarvitse ostaa kaupasta. Olin ihan onnessani kun ruisleivän leipominen onnistui myös tosi hyvin! Muuten leipominen onkin sit jäänyt tosi vähälle, sillä leivonnaisten tilalle on tullut hedelmät ja smoothiet. Oon kyllä selaillut mun uusia leivontakirjoja ja saanut niistä niin paljon inspiraatiota, että jotain tekis mieli leipoa. Täytyy vaan kutsua sit porukkaa kahvittelemaan niin ei tarvitse itse syödä niitä herkkuja ;-)

Miten teidän vuosi on alkanut? Toivottavasti hyvin! Viime vuosi alkoi niin surullisissa merkeissä et tuntuu melkein uskomattomalta näin jälkeenpäin miettiä sitä aikaa. Onneksi kaikki on nyt paremmin ja mulla on sellainen tunne, että tästä vuodesta tulee hyvä! :-)

♥ ♥ ♥

4. tammikuuta 2014

♥ Pienet illanistujaiset

Eilen illalla vietimme pieniä illanistujaisia, jotka järjestettiin siskoni kanssa. Samalla vähän muistettiin jo etukäteen miehen tämän päiväisiä synttäreitä. Aamupäivä kierreltiin siskon kanssa kaupoilla ja käytiin ruokaostoksilla. Tultiin meille valmistelemaan illan naposteltavia, välissä saunottiin ja sit katettiin pöytään herkkuja samalla kun katsottiin lätkämatsia.

Tarjolla oli päärynä-cashewsalaattia, pieniä mozzarella-tomaattileipiä, ilmakuivattuun kinkkuun käärittyä cantaloupemelonia, uunileipiä kahdella täytteellä, viinirypäleitä ja muuta naposteltavaa. Ostettiin myös muutamat Kreikkalaiset ja Tsekkiläiset oluet.

Ilta vierähti herkkujen, skeittipelin sekä Exit trough the gift shop-elokuvan merkeissä. Yöllä käytiin vielä Maunon kanssa pihalla ja saatettiin sisko poikaystävineen juna-asemalle. Matkalla sytytimme jättikokoiset tähtisädetikut, ne oli hienot! :-)



Tää päivä alkoikin sit synttäriaamiaisella, muutamaa lahjapakettia unohtamatta. Synttärisankari pelaa just pleikkarilla saamaansa Fifa-14 peliä, mä taidan keittää vielä lisää kahvia ja luen hetken uutta kirjaa :-) Kivaa lauantaita!

2. tammikuuta 2014

♥ Mehevä banaani-viikunaleipä

Innostuin jouluaattona kaiken muun ohella leipomaan muutaman banaanileivän. Sekoitin taikinan joukkoon kourallisen kuivattuja karpaloita sekä inkamarjoja. Leipä oli herkullista ja uusia variaatioita on aina hauska kokeilla. Tänä aamuna huomasin taas muutaman tummuneen banaanin keittiön pöydällä. Jes! Niistä saisi leivottua uuden satsin leipää! Tällä kertaa kokeilin hieman erilaista versiota sekoittamalla taikinaan pieneksi pilkottuja viikunoita. Yhdistelmä on ihan loistava, banaani tuo leipään ihanasti makeutta (leipää.. vai sittenkin kakkua?) ja viikunan siemenet rapsahtelevat kivasti suussa.

Banaani-viikunaleipä
2 mahdollisimman tummunutta banaania
6 kuivattua viikunaa (jätä halutessasi 1 viikuna leipätaikinan päälle)
1 luomumuna
0,5dl juoksevaa kasviöljyä tai voita
0,5dl kookossokeria
3dl luomu vehnäjauhoja
1dl hasselpähkinäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl kanelia
0,5tl suolaa

1.Muussaa 1,5 banaania mössöksi. Leikkaa viikunoista kovat kannat pois, paloittele ja sekoita banaanien joukkoon. Lisää muna, kasviöljy, kookossokeri ja muut kuivat aineet.
2.Sekoita nopeasti tasaiseksi massaksi, kaada leipävuokaan ja pilko pinnalle puolikas banaani ja yksi viikuna. Painele palat leipätaikinan pinnalle, ripottele päälle vähän kanelia ja paista +180 asteessa noin 45-50minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla, leivän kuuluu jäädä sisältä meheväksi.
3.Anna jäähtyä hetki, leikkaa reilun kokoisia paloa ja tarjoa teen kera :-)


Leivästä saa helposti myös täysin vegaanisen jättämällä kananmunan pois. Ens kerralla taidan kokeilla ilman kananmunaa ja korvaan osan vehnäjauhoista kaurahiutaleilla. Myös kardemumma voisi sopia taikinan sekaan tosi hyvin.

PS. Enää muutama pala jäljellä! :-D