RAPEAKUORISET SÄMPYLÄT

Maukkaat itse leivotut sämpylät sopivat tilanteeseen kuin tilanteeseen. Uunituoreet sämpylät maistuvat aamupalaksi ja iltapalaksi kahvin tai teen kera ja ovat hyviä eväsleipiä runsaasti täytettyinä. Teen sämpylät usein niin, että niitä ei tarvitse erikseen pyöritellä kohotuksen jälkeen vaan muotoilu käy kätevästi taikinapyörän avulla. Käytän taikinaan yleensä vähintään kahta tai kolmea eri jauhoa ja lisäksi tykkään laittaa sekaan myös kaurahiutaleita tai siemeniä. Tällä kertaa käytin hiivaleipäjauhoja ja sämpylät saivat pintaan kaurahiutaleita ennen toista kohotusta.




Maukkaat sämpylät 12kpl
5dl kädenlämpöistä vettä
1tl hunajaa
2dl kaurahiutaleita
4dl hiivaleipäjauhoja
3-4dl vehnäjauhoja
1pss kuivahiivaa (11g)
0,25dl rypsiöljyä
2tl suolaa

1. Mittaa kädenlämpöinen vesi, hunaja, kaurahiutaleet, hiivaleipäjauhot ja kuivahiivaa taikinakulhoon. Vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.
2. Lisää 3dl vehnäjauhoja ja jatka vaivaamista vielä 3-5 minuuttia, jotta saat aikaan hyvän sitkon.
3. Lisää lopuksi rypsiöljy ja suola ja vaivaa taikinaa vielä hetken aikaa. Lisää lopuksi 1dl vehnäjauhoja vähitellen vaivaamisen aikana. Viimeistä desilitraa ei tarvitse välttämättä lisätä kokonaan.
4. Kumoa taikina huolellisesti jauhotetulle alustalle ja levitä jauhoisin käsin tasaiseksi, noin 5cm paksuksi levyksi. Anna kohota liinan alla 45 minuuttia.
5. Kaada pienelle lautaselle kaurahiutaleita ja ota viereen vesilasi ja pullasuti tai esimerkiksi sumutepullo. Kostuta jokainen sämpylä päältä kevyesti vedellä ja paina sen jälkeen lautaselle jossa on kaurahiutaleita.
6. Asettele sämpylät leivinpaperilla vuoratulle pellille ja kohota liinan alla vielä noin 20 minuuttia.
7. Paista sämpylöitä 225 asteessa 25-30 minuuttia.

Vinkkejä!
- Kaada noin puoli desiä vettä uunin pohjalle samalla kun laitat sämpylät uuniin. Päästä höyry pois avaamalla uunin luukku varovasti 15 minuutin kohdalla. Näin sämpylöiden kuorista tulee ihanan rapeita.
- Sämpylät mahtuvat juuri ja juuri yhdelle pellille, mutta saattavat kohotessaan paistua hieman kiinni toisiinsa.



Sämpylöiden lisäksi leivoin kahvin kanssa aivan ihanaa omenaista kinuski-toscapiirakkaa, jonka resepti tulee blogiin viikonlopun aikana. Joitakin joululeivonnaisiakin on jo mielessä, mutta ehkä maltan vielä hetken niiden kanssa. Kotivinkin ensimmäinen joulunumero saapui eilen postissa, mutta selasin sen vasta ihan nopeasti läpi. Pakko ostaa tänään glögiä, jota on aina juotava kun selailee joululehtiä. Myös riisipuuroa meinasin keitellä huomenna aamupalaksi.. ihanaa kun voi jo vähän aloitella jouluhössötystä.. :)

Oikein mukavaa viikonloppua!

2 kommenttia

  1. Ihailinkin näitä sämpylöitä jo instagramissa, tosi hyvän näköisiä ja leipoisin itekin jos ei olisi jo pari pakettia leipää odottamassa syömistä. Täytyy pitää mielessä tämä resepti ensi kertaa varten. ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sämpylät olivat kyllä todella hyviä ja Instagramin puolella muutamat kertoivatkin jo leiponeensa näitä. Kiitos kommentista! :)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥