Viljaisat patongit

Huomenta! Nyt on aamukahvit juotu ja aika maistaa uunituoretta patonkia. Näihin patonkeihin käytin ruisjauhoja, vehnäleseitä, kaurahiutaleita sekä kolmen viljan sämpyläjauhoja. Kuori on täydellisen rapea ja patonki todellakin tarvitsee päällensä vain sipaisun voita. Toinen hyvä yhdistelmä ja ikuisuuslemppari on uunituore patonki juustolla ja kurkulla :-)





Viljaisat patongit 4kpl
5dl lämmintä vettä
1tl luomuhunajaa
2tl suolaa
2dl ruisjauhoja
2dl vehnäleseitä
2dl kaurahiutaleita
6dl sämpyläjauhoja
1pss kuivahiivaa
oliiviöljyä

1. Mittaa vesi taikinakulhoon, sekoita suola ja hunaja joukkoon.
2. Lisää ensin ruisjauhot, vehnäleseet sekä kaurahiutaleet ja sekoita hyvin.
3. Lisää muutama desi sämpyläjauhoja joihin kuivahiiva on sekoitettu. Vaivaa taikinaa kunnolla ja lisää taas muutama desi jauhoja.
4. Lorauta joukkoon hieman oliiviöljyä ja jatka vaivaamista. Lisää vielä noin kaksi desiä jauhoja tai sen verran että taikina irtoaa kunnolla reunoilta. Kohota taikinaa liinan alla noin puoli tuntia.
5. Kumoa kohonnut taikina jauhotetulle tasolle ja leikkaa neljään saman kokoiseen osaan. Muotoile patongeiksi ja asettele joko leivinpaperilla vuoratulle pellille tai patonkipeltien koloihin. Kohota liinan alla toiset puoli tuntia ja tee patonkeihin viillot terävällä veitsellä.
6. Paista +225 asteessa 20-25 minuuttia.

Muutama vinkki!

Kuivahiivaa käytettäessä veden tulisi olla noin +42 asteista eli hieman lämpimämpää kuin tuorehiivaa käytettäessä.

Saat ihanan rapean kuoren pantonkeihin kaatamalla uunin pohjalle noin puoli desiä vettä juuri kun olet laittanut patongit uuniin. Päästä höyryt pois uunista avaamalla uunin luukkua varovasti 15minuutin kohdalla.

Pakko kehua taas noita patonkipeltejä, ne on ehdottomasti yksi parhaimmista hankinnoistani leivontaan liittyen. Muita paljon käytössä olevia leivontatarvikkeita ovat ainakin muffinipellit isoille ja pienille muffinsseille, erikokoiset taikinakulhot, sähkövatkain, mitat ja keittiövaaka, pursotinpussit, nuolijat sekä erilaiset kakku- ja leivosvuoat. Toivon todella, että voisin pian lisätä tuohon listaan myös kauan haaveilemani yleiskoneen. Siihen asti jatkan taikinan vaivaamista käsin :-D

Mitä leivontatarvikkeita te käytätte eniten? Onko jotain, jota ehdottomasti suosittelet hankittavaksi tai mistä haaveilet?

6 kommenttia

  1. Näyttääpä herkullisilta! Yleiskone on kyllä ehdottoman suositeltava, on se vaan niin eri asia vaivata taikina koneella kuin käsin. Kunnollista muna-sokeri- tai voi-sokerivaahtoa ei myöskään sähkövatkaimella vaan saa aikaiseksi. :) Se on kyllä sellainen hankinta, mihin kannattaa oikeasti panostaa, jos leipoo niin paljon kuin sinä - ei mitään muovikuorisia halpoja rimpuloita, vaan kunnollinen teräsrunkoinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Oon haaveillut yleiskoneesta jo monta vuotta, pitäisi vielä ottaa niistä enemmän selvää. Oon harkinnut ainakin Kitchen Aidia ja Kenwoodia, joko valkoisena tai ehkä vaaleanpunaisena :-) Koulussa oli Kitchen Aidin yleiskoneita ja niitä oli kiva käyttää. Ennen kuin sain ekan oman sähkövatkaimeni niin vispasin kermatkin aina käsin :-D

      Poista
  2. Kiitos yleiskone-vinkistä! :-) Tosiaan, tiskikone on kans hyvä apuri! Me ostettiin just uusi tiskikone, kun edellinen koneemme oli ihan vähän liian iso tänne kotiimme. Nyt on taas ihanaa, kun ei tarvitse tiskata kaikkia taikinakulhoja käsin. Lisätila olis kyllä täälläkin tarpeen :-)

    VastaaPoista
  3. Näitä patonkeja pitääkin testata! Mullakin on tuo pelti ja tykkään siitä kovin.
    Ja yleiskone meilläkin pörrää joka päivä. Kaksi vuotta mietin sen ostamista (köyhälle iso investointi) mutta olen kyllä niin tyytyväinen ollut Herculekseeni ja kovassa käytössäkin on ollut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin ajattelin taas leipoa patonkeja tänään :-) Yleiskone taitaakin olla seuraava isompi hankinta, nyt kun ollaan saatu uusittua pesukone ja tiskikone ja muita pienempiä juttuja. Vitsi miten ihanaa sit kun voi vaan laittaa leipätaikinan sinne pyörimää! :-D

      Poista
    2. Hyviä oli patongit, testattu on! Piti näitä syödä tomaatti-vuohenjuustokeiton kanssa, mutta keitto jäi tekemättä. Aion tehdä sen tänään, mutta saa nähdä saanko tehdä jo uuden satsin patonkeja kaveriksi... ;)

      Poista

Kiitos kommentista! ♥